Panorama route

Vakantiehuis Zebra's Nest

De schitterende Panorama Route

 

De Panorama Route is voor vele bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van hun reis. De route voert je langs cultureel erfgoed en prachtige landschap die zeer beeld bepalend zijn voor Zuid-Afrika. De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga.

 

Deze route voert je langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar dat deze schitterende route de naam Panorama Route heeft gekregen. Bij Sabie neem de je afslag R532. Hier kom je langs diverse watervallen, en kom je uit bij Graskop.

 

Graskop ligt schitterend tegen de drakensbergen aan boven de kowyn’s pass. Hier heb je uitzicht over de bergen en hun vrijwel loodrechte hellingen. Graskop is ondere andere de toegangspoort naar de Pinnacle. Deze spits toelopende rotsformatie komt bijna 30 m boven het dichtbegroeide bos uit. 

 

Via Graskop kan je ook naar God's Window: een uitzichtpunt waar je bij goed weer een geweldig uitzicht hebt over de Blyde River Canyon en het Laagveld. Ook loopt er een vrij steil wandelpad naar boven door een klein stukje overgebleven regenwoud met inheemse planten, varens en bomen. Er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen dus je moet een beetje geluk hebben.

Blyde River Canyon

De Blyde River Canyon (Blyderivierspoort) is een spectaculaire kloof in het noordelijke gedeelte van de Drakensbergen. De Blyde River, die hier al eeuwenlang doorheen stroomt, heeft de formatie zo uitgesleten. De kloof is bijna 28 km lang en 80 m diep. De wanden zijn roodkleurig door het rode zandsteen wat hier veel voorkomt door het vele ijzer wat in de grond zit.

 

De Canyon bestaat uit diepe zandstenen ravijnen, torenhoge bergen, groene valleien, hoge en steile kliffen, snelstromende rivieren, oogverblindende watervallen en geweldige rotsformaties. 's Morgens zijn de bergtoppen op hun mooist, want vaak zijn ze gehuld in mist.

De natuur is overweldigend met veel diverse plantensoorten. Sommige komen alleen in dit gebied voor!

 

De Blyde River Canyon is de op 3 na grootste ter wereld. Tijdens de rit langs de kloof (R532) heb je adembenemende vergezichten. In de Canyon ligt tevens het Blyde River Canyon Nature Reserve.

 

Het Blyde River Canyon Nature Reserve is ontstaan naast de Blyde River Canyon. Het reservaat is bijna 24.984 ha groot en biedt steeds opnieuw zeer verrassende en afwisselende uitzichten. Door de vele regen die op de steile berghellingen valt zijn dichte bossen met dennen- en eucalyptusbomen en veel watervallen ontstaan. In het midden van het reservaat ligt De Blyde Dam waar je een boottocht kunt maken.

Wonderview is ook zeker de moeite waard. dit is het hoogste uitkijkpunt langs de route nl. 1.730 m. Ook hier heb je, uiteraard bij goed weer, een geweldig uitzicht.

 

Verder kom je nog langs de Bourke's Luck Potholes. Op deze plek komen 2 rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa's die vermengd waren met zand en grind en door erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten.

 

En natuurlijk mogen de Three Rondavels niet ontbreken op deze route. Deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie. Ze bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennebomen op groeien. De naam komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen hebben ook een naam en zijn genoemd naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashile nl. Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. Doordat ze bijna 700 m boven het bos uitsteken zijn ze al duidelijk van ver te zien.

 

Vanaf hier kun je kiezen om door te rijden over de R532 naar de volgende bestemming of om dezelfde route weer terug te rijden naar Vakantiehuis Zebra's Nest.

Copyright © 2018 Zebra’s Nest