Drielandenpunt

Vakantiehuis Zebra's Nest

Drielandenpunt

Vakantiehuis Zebra's Nest ligt bij het drielandenpunt: Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland. Je zou kunnen zeggen dat het vierlandenpunt is, omdat het wereldberoemde Kruger National Park zelf al een land opzich is met dieren als bevolking. Vakantiehuis Zebra's Nest ligt van beide landen, Mozambique en Swaziland, nog geen halfuurtje verwijderd. Beide landen hebben een rijke cultuur en zijn zeker de moeite waard om bezocht te worden. De hoofdstad van Mozambique, Maputo, is zelf een cultuurbron. Vissers, lekker eten, parel witte stranden, zwemmen tussen het koraal, met dolfijnen of walfishaaien, allemaal verzameld op 1 plek. Swaziland, bekend van zijn jaarlijks koningsritueel, mag ook zeker niet ontbreken in de vakantie. Alle landen zo dichtbij, maar zodra je de grens over bent snuif je een totaal nieuwe cultuur op!

Kruger National Park

Zebra’s Nest ligt in het zuidelijke deel van het befaamde Kruger National Park, en ligt tussen 2 toegangspoorten van het Kruger Park in, namelijk Malelane Gate en Crocodile Bridge. Beide “gates” liggen op nog geen half uurtje rijden van Zebra’s Nest vandaan en hebben beide een schitterende toegang naar het park. Onderweg naar beide Gates verandert het landschap continu.

Van Koppies, Bush en suikerriet gewassen tot mango, ananas en bananen plantages.

Het Kruger Park loopt evenwijdig aan de grens met Mozambique. Het park is meer dan 400 km lang, heeft een oppervlakte van 19.485 km2 en herbergt een groot aantal verschillende soorten planten en dieren. Zo leven er bijvoorbeeld 450 verschillende vogels, 160 soorten reptielen en 40 verschillende vissoorten. De grootste attractie van het park wordt gevormd door de zogenaamde Magnificent Seven (het prachtige zevental): de neushoorn, de olifant, de leeuw, het luipaard, de buffel, het jachtluipaard en de wilde hond. In het park zijn vele kampen waar mensen kunnen overnachten op de camping in tenten, caravans of in huisjes en ingerichte tenten. De meeste mensen bezoeken het park met de auto of met de safari bussen om dieren te bekijken of te fotograferen. Het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids wandelsafari’s te maken.

Mozambique 

Zebra’s Nest ligt nog geen half uur rijden van de grens van Mozambique, het land van de witte stranden met palmbomen en azuur blauwe zee! Maputo is de hoofdstad van Mozambique en ligt op 1 uurtje rijden vanaf Zebra's Nest. Er wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Deze stad heette in de tijd dat Mozambique nog bij Portugal hoorde Lourenço Marques, naar een Portugese ontdekkingsreiziger. Ooit was het een belangrijke havenstad. Tijdens de 18 jaar durende burgeroorlog is de stad in verval geraakt. Sommige van de historische gebouwen zoals het Polana gebouw en het station tonen nog het beeld van de tijd van voor de oorlog.

 

Sinds de gekozen regering aan de macht is, wordt er met de steun van Westerse landen flink aan wederopbouw gewerkt. Men houdt de straten weer schoon, de haven van Maputo is weer ingericht op het ontvangen van grote schepen, er zijn vanuit het Westen verschillende organisaties die mensen opleiden tot leidinggevende managers, kortom de klim terug is goed begonnen.

 

De voortreffelijke keuken van de restaurants in Maputo is beroemd. Dagelijks worden er met kleine dhows (= een soort schip) verse vis, kreeft, krab en andere schaaldieren aan de wal gebracht. De koks van Maputo weten de meest zalige gerechten te bereiden. Doorgaans gebruikt men veel kruiden en knoflook, serveert men uiteenlopende mooie Zuid-Afrikaanse wijnen of een goed glas bier. Het eten in Mozambique is doorgaans echt lekker en niet duur.

Swaziland

Verder ligt Zebra's Nest nog geen klein uurtje rijden van Swaziland! Swaziland ligt in Zuid-Afrika tussen de buurlanden Mozambique en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Swaziland is 17.363 vierkante kilometer. Swaziland is daarmee ongeveer half zo groot als Nederland.

 

Op een klein oppervlak zijn opvallend veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Er zijn vier regio's die in hoogte variëren van 400 tot 1800 meter. Van west naar oost zijn dit: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.

 

Het rotsachtige Hoogveld heeft een indrukwekkend landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang. Het dichtbevolkte Middelveld (700 - 800 m) vormt het hart van Swaziland. Dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat zijn hier de meeste landbouwgebieden te vinden. Droog en warm zijn de savannes van het Laagveld. Dat maakt deze streek geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten. De bergachtige Lubombo-regio, die grenst aan Mozambique, is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

Copyright © 2018 Zebra’s Nest