Mozambique

Vakantiehuis Zebra's Nest

Mozambique

Marloth Park – en dus ook ons huis Zebra’s Nest – ligt vlak tegen de Mozambiquaanse grens aan. Op zo’n 15 kilometer van het grensplaatsje Nkomati, op ruim 80 kilometer van de Mozambiquaanse hoofdstad Maputo, dat weer aan de Indische Oceaan ligt. Het zijn historische plaatsen.

Komati (ook wel als Nkomati aangeduid) was op 16 maart 1984 het stadje waar de Mozambiquaanse president Samora Machel een non-agressie verdrag tekende met de Zuid Afrikaanse president Pieter Willem Botha. Het verdrag verbood Machel en zijn meerderheidspartij Frelimo nog langer het toen nog in Zuid Afrika verboden ANC te blijven steunen en Zuid Afrika op zijn beurt zou stoppen met de militaire ondersteuning van de rechtse terreurbeweging Renamo. Veel heeft dit Nkomati Akkoord echter niet uitgehaald. Pas in 1992 – na de vrijlating van Nelson Mandela in Zuid Afrika - kwam er een einde aan de burgeroorlog tussen Frelimo en Renamo.

 

De charismatische president Samora Machel leefde toen al niet. Op 19 oktober 1986 keerde hij met zijn gevolg van een bespreking in Lusaka (Zambia) terug naar Maputo, maar boven de Lebombo-bergen die aan de Zuid Afrikaaanse kant bij Nkomati liggen, stortte zijn Russisch vliegtuig neer. Naast Machel kwamen er nog 33 inzittenden om het leven door waarschijnlijk een fout van de Russische piloot. Bezoekers van Zebra’s Nest en Marloth Park kunnen nog steeds het monument bezoeken dat in de buurt ter nagedachtenis van de eerste Mozambiquaanse president is opgericht. De weg naar het monument wordt aangegeven bij de kruising van de N4 met de weg naar de Malelane Gate van het Krugerpark en de weg naar Swaziland.

Maputo

Maputo zelf werd in de achttiende eeuw gesticht en heette tot 1975, toen Mozambique onafhankelijk werd, Lourenço Marques naar de gelijknamige Portugese ontdekkingsreiziger, die het gebied al in 1544 verkende.  Lourenço Marques werd pas belangrijk toen in 1895 een spoorwegverbinding met Pretoria in Zuid Afrika werd aangelegd, een spoorweg die er in feite nog altijd ligt aan de zuidkant van het huidige Krugerpark. Veel van het koloniale Portugese verleden valt er in Maputo niet meer terug te vinden, want veel Portugezen kolonisten keerden terug naar Europa of weken uit naar Zuid Afrika na de onafhankelijkheid en de gewelddadige burgeroorlog tussen Frelimo en Renamo daarna. Maar een dagje Maputo staat nog steeds op de verlanglijstjes van vele toeristen – dus ook bij onze gasten: fraaie stranden, heerlijke garnalen en toch ook een stukje ander Afrika dan in Zuid Afrika terug te vinden is.

Dagbezoek aan Mozambique 

Een dagbezoek aan Mozambique is niet zo makkelijk. Allereerst hebben Nederlanders een visum nodig, dat weliswaar aan de grenspost kan worden verkregen maar wat wel een uurtje vertraging oplevert. De kosten waren tot voor kort ongeveer 15 europer persoon, maar zijn sinds het WK Voetbal door de Mozambiquaanse autoriteiten vervijfvoudigd. Je kunt ook niet zo maar met een huurauto de grens over. Dat kost een flink bedrag extra, van te voren aan te vragen en te betalen bij de autoverhuurder en veel verhuurbedrijven weigeren zelfs toestemming te verlenen de grens met Mozambique over te gaan. Wie toch wil, kan beter gebruik maken van plaatselijk grenstransport, al dan niet georganiseerd vanuit Nkomati of Marloth Park. Wij kunnen daarbij adviseren.

 

Een aantal verhuurders van huizen in Marloth Park – ook Nederlanders! - claimt te kunnen regelen toegang te verlenen tot Mozambique, zonder visum. Dat betekent concreet een illegale grensovergang. Spannend misschien en goedkoper, maar dringend af te raden. Illegale grensovergang betekent een serieus risico op arrestatie en een weigering door de Zuid Afrikaanse autoriteiten om weer te worden toegelaten en verder vervallen in dat geval alle rechten op verzekering bij diefstal, ziekte of een ongeluk. Niet doen dus. Het is misschien jammer, maar Mozambiquaanse garnalen zijn altijd nog te koop bij Moosa’s in de belangrijkste winkelstraat van Nkomati.

Copyright © 2018 Zebra’s Nest